Zeilcursussen It Wiid

Tijdens de schoolvakanties in juli en augustus én in de meivakantie geven wij vanaf de camping zeillessen voor jong en oud. Voor de kinderen van 7 tot 12 jaar wordt er les gegeven in een optimist. 12 jaar of ouder? Dan stappen wij over naar de valk. Leer op een ontspannen en gezellige manier het zeilen!

Zeilcursussen Optimist

In de meivakantie en de maanden juli en augustus worden er zeillessen gegeven op It Wiid, Friesland. Wij geven cursussen in optimisten, dit zijn ideale zeilbootjes voor jeugd 7 tot en met 12 jaar. De kinderen worden de basisprincipes van het zeilen bijgebracht: peddelen met zwaard, sturen, optuigen boot, aanleggen, omslaan etc.

De cursus bestaat uit 4 dagdelen van 2 uur. ’s Morgens van 10 – 12 uur of ’s middags van 13 – 15 uur. Er doen 6 tot 10 boten mee in de cursus; in elke optimist zitten 1 of 2 kinderen en er zijn 2 instructeurs bij aanwezig. De zeillessen gaan altijd door, ook bij regen of slecht weer, eventueel wordt er dan een theorieles gegeven. Zwemdiploma en het dragen van regenkleding is noodzakelijk.

Programma per dag – optimisten

Dag 1, maandag
Vandaag leer je wrikken met het bootje en we leren je hoe je de optimist moet optuigen. We gaan ook al zeilen op het meertje; je vaart een 8-je en gaat overstag. Aan het eind van de les ruimen we alles weer op en leer je dus hoe je de boot weer moet aftuigen.

Dag 2, dinsdag
Vanaf vandaag ga je de boot zelf optuigen en gaan we om de boeien heen zeilen, in een parcours. Ook leer je vandaag hoe het komt dat je bootje vooruit gaat door de wind en pas op voor de gijp!

Dag 3, woensdag
Op dag drie gaan we het grote water op en varen we in een sleep weg. Bij het vlot tuig je de boot weer op en gaan we om de boeien heen zeilen op het grote meer.

Dag 4, donderdag
Op de laatste dag van de cursus herhalen we wat we tot nu toe geleerd hebben. Als je wilt, mag je een keer expres omslaan (bij mooi weer)! Aan het einde van de les ontvang je een It Wiid diploma.

Zeilcursussen Valk

Vanaf 12 jaar en ouder geven wij cursussen in polyvalken. Deze zeilboten zijn gaffelgetuigd en hebben een zeiloppervlakte van 16 m². De valk is 6,65 m lang en 2.00 m breed en heeft een diepgang van 0,85 m. Het zijn zeer stabiele, veilige instructieboten. De cursus bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur. ’s Morgens van 9 – 12 uur of ’s middags van 13 – 16 uur. Er zitten 4 cursisten in de boot met 1 instructeur. Het dragen van zwemvesten en regenkleding is tijdens de cursus verplicht. Tijdens de valkcursussen worden de cursisten de basisprincipes van het zeilen geleerd: optuigen, aanleggen, sturen zeilstanden etc. U kunt ook met uw eigen gezin met zijn allen in één valk (max. 4 personen). De leeftijd moet wel 12 jaar of ouder zijn.

Programma per dag – valken

Dag 1, maandag
We beginnen met het leren optuigen van de boot. Je leert de benamingen: wat is een giek, gaffel, fok, grootzeil, schoten etc. Daarna gaan we direct zeilen en, afgewisseld, komt ieder aan het roer. Deze dag oefen je overstag gaan (keren van de boot) en de verschillende koersen.

Dag 2, dinsdag
De bemanning begint met het zelf optuigen van de valk. We herhalen de koersen van de eerste dag. We oefenen vandaag ook oploeven – afvallen van de wind, scherp aan de wind, gijpen en laveren.

Dag 3, woensdag
Na de boot weer zelf te hebben opgetuigd gaan we weer zeilen en herhalen van de voorgaande dagen. Je leert vandaag bovenwinds, benedenwinds, hoge wal, lage wal en langs wal.

Dag 4, donderdag
Vandaag alweer de laatste dag van de cursus. We maken een mooie zeiltocht waar de bemanning alles zelf doet. We herhalen het belangrijkste en je moet zelf aanleggen.

Voor de beschikbaarheid of het reserveren van de zeillessen kunt u contact opnemen met de receptie van It Wiid, Tel; 0511-539223
Deelname aan de zeillessen is op eigen risico. 

Prijzen cursussen

Optimist zeilles 4 x 2 uur € 130,- per persoon
Valk zeilles 4 x 3 uur € 165,- per persoon
Privé les per uur (exclusief boot) € 35,-