Cultuuractiviteiten

Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van 2018 is het onmiskenbaar dat de Friese Cultuur noemenswaardig is. Wij geven je graag onze culturele tips in de omgeving van Camping It Wiid om zo kennis te maken met de Friese Cultuur. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van Friesland in het Fries Museum of leer alles over Skûtsjes in het Skûtsjesmuseum.

Hieronder zie je onze tips die we geven voor een leuk dagje weg!

We zullen een paar erbij uitlichten:

Fries Museum-Leeuwarden:

Het museum is dé culturele hotspot van het Noorden. Verrassende, steeds wisselende tentoonstellingen vertellen verhalen van Middeleeuwen tot M.C. Escher. Laat je onderdompelen in Friesland: van de unieke Hindelooper stijlkamer en de strijd met het water tot toonaangevend design en meesters als Rembrandt en Sir Lawrence Alma-Tadema. In het Fries Verzetsmuseum hoor je verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over verzet en vervolging in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over vrijheid anno nu. Op de derde verdieping bewonder je verse hedendaagse kunst van bekende en up-and-coming kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Fries Natuurmuseum-Leeuwarden:

Van de kleinste bij tot het enorme skelet van een potvis: in het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur. Steeds wisselende tentoonstellingen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven is.

Eise Eisinga Planetarium-Franker:

De Planetariumkamer is waar het allemaal ‘om draait’ in het Eise Eisinga
Planetarium. Het model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien, werkt
nog steeds. Daarmee is het het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij uw
bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15
minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kunt u op eigen
gelegenheid ontdekken.

Skutsjemuseum Earnwald:

Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum  gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.