Een dag erop uit?

Wij geven u enkele tips!

Tips voor trips

Rondom Eernewoude is genoeg te doen. Wij geven u enkele tips:

Dorpen en Steden

Eernewoude / Earnewâld

Eernewoude is oorspronkelijk een dorp van boeren, vissers, turfmakers en rietsnijders. Gelukkig is haar pittoreske gezicht niet verloren gegaan, al is het dorp nu uitgegroeid tot een belangrijk watersport-centrum en recreatieoord. Eernewoude is onderdeel van de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze veelzijdige gemeente met de onuitsprekelijke naam, beschikt over prachtige bossen, rustige natuurgebieden, karakteristieke boomwallen, uitgestrekte weidegronden en meren en plassen. De mogelijkheden voor sportieve recreatie zijn er dan ook volop: van fiets- en paardrijtochten tot alle mogelijke vormen van watersport.

Skûtsjemuseum Earnewâld

Sinds juni 1998 is het skûtsjemuseum gevestigd in de Stripe, een nagebouwde historische scheepswerf. In de smederij, de zwaardenmakerij en de zeilmakerij krijgt men een indruk van het vakmanschap en de veelheid aan technieken en materialen die nodig waren om een skûtsje te bouwen. Ook worden er exposities gegeven en kunt u een opdrachtenroute volgen waardoor u zich een goed beeld kunt vormen van de geschiedenis van de Friese binnenvaart aan het begin van deze eeuw. Van 1 april t/m 30 september iedere zaterdag en zondag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. In juli en augustus iedere dag geopend (behalve maandag) van 13.30 tot 17.00 uur.

’t Kokelhûs fan Jan en Sjut, Earnewald

Sinds 1957 is in het huis van een vroegere veenbaas een oudheidskamer gevestigd. Het huis werd omstreeks 1780 gebouwd. Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van der Berg, zij hadden een kruidenierswinkeltje, waren melkventers en hebben veel Earnewâldster vloermatten gevlochten van biezen (kokels of popels). Hiermee is de naam van deze oudheids- kamer verklaard. Geopend in juni, juli en augustus, ma. t/m za. van 14.00 tot 17.00 uur.

Leeuwarden – Ljouwert

De Friese Hoofdstad (Culturele Hoofdstad 2018) is zeker een bezoek waard. De stad heeft een prachtig (gerenoveerd) centrum en oud centrum. Beklim de Oldehove of breng een bezoek aan één van de musea (Fries museum of keramiek Princenhof). Via de VVV op het Oldehoveplein kun je stadswandelingen etc. organiseren. Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân! Start- en finishplaats van de Elfstedentocht. Een verrassende stad met een sfeervol en groen centrum waar je heerlijk kunt winkelen. Aan de grachten staan honderden monumenten en je vindt er prachtige musea. www.vvv.leeuwarden.nl

Bergum / Burgum

Dorp tussen woud en water (in het Fries; Doarp tussen Wâld en Wetter) Burgum ligt op ongeveer een 10 minuten rijden met de auto. Burgum heeft een leuk centrum met terrasjes, restaurantjes, winkeltjes en diverse bezienswaardigheden. Bij een bezoek aan Burgum kunt u denken aan bijvoorbeeld een bezoekje aan de sterrenwacht, streekmuseum, het Iepenloftspul (toneel), jaarlijks terugkerende internationale dansfestival, overdekt zwembad de Wetterstins of één van de restaurants.

Oostermeer / Eastermar

Dit kleine pitorreske dorpje ligt te midden van de Noardelike Fryske Wâlden. Eastermar ligt aan de Lits,  het verbindingswater tussen de Leijen en Bergumermeer. Eastermar is de perfecte uitvalbasis voor fietsers en wandelaars. Het eeuwenoude cultuurlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) is prachtig. Kenmerkend zijn de elzensingels, houtwallen en pingo’s. Nergens in Europa is zo’n buitengewoon mooi coulisselandschap te vinden. Boeren hebben destijds de bomenrijen rond de weilanden aangelegd als veekering. In Eastermar (Oostermeer) zijn diverse fiets en wandelpaden aangelegd direct door het cultuurlandschap. Sagen jagen door de Friese Wouden ‘tussen houtwallen, spoken en sterke verhalen’ is een fiets/wandelroute door Eastermar en omgeving. Deze route ontstaan door verhalen van verhalenverteller Dam Jaarsma.

Bolsward / Boalsert

Stond ooit in open verbinding met de (Middel-) zee. Hanzestad. Prachtig stadhuis.

Stavoren / Starum

Havenstad sinds de vijfde eeuw voor het begin van de jaartelling!

Franeker / Frjentsjer

Veel in Franeker herinnert aan de vroegere universiteit. Voor wie meer wil weten over het kaatsen, biedt het kaatsmuseum een overzicht. In het Eisinga Planetarium vindt u de door de wolkammer Eisinga vervaardigde weergave van het heelal. Van dit zonnestelsel op schaal dat tussen 1774-1781 tot stand kwam, kan men zelfs nu nog, ruim 200 jaar later, elke dag de actuele stand van de planeten aflezen.

IJlst / Drylst

Omstreeks 1270 gebouwd aan de monding van de EE .

Sneek / Snits

Unieke Waterpoort. Watersporthart van Friesland, vermaard om Sneekweek.

Dokkum / Dokkum

Een van de mooiste vestingsteden van Fryslân, waar de geest van Bonifatius nog altijd rondwaart.

Dagje Ameland of Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog vaart u in drie kwartier naar Schiermonnikoog. Vroege boot heen; fietsen huren; late boot terug. Wagenborg Passagiersdiensten; tel. 0519 – 54 61 11

Atracties / Parken

Sanjesfertier Zwaagwesteinde/Veenwouden

Overdekt speelpark; open dagelijks van 12.30 – 18.00 uur. Bovenweg 14, Zwaagwesteinde; tel. 0511 – 47 73 90  (openingstijden onder voorbehoud)

Duinenzathe, Appelscha

Familiepretpark voor jong en oud. Deels overdekt. Achtbaan, 10 mtr. hoge glijbaan, botsauto’s, kindercarrousel, ballenbad, waterattraktie etc. Boerestreek 13, Appelscha; tel. 0516 – 43 22 03

De Kruidhof, Buitenpost

De botanische tuin “De Kruidhof” omvat 16 tuinen waar u 1800 soorten kruidachtige planten, bomen en heesters, een rosarium en een fruithof kunt vinden. Open di. t/m za. 10.00 – 17.00 uur;  zo. 12.00 – 17.00 uur  Schoolstraat 29B, Buitenpost; tel. 0511 – 54 12 53 (openingstijden onder voorbehoud) Botanische tuin de Kruidhof

Klompenmuseum, Noordburgum

Waar zich eens het centrum van de Noordelijke klompenmakers bevond, is nu het Klompen- museum annex Scherjon’s Klompenmakerij gevestigd. In het museum is een video presentatie over het klompenmakersambacht. Rondleidingen mogelijk op afspraak Open half april – half oktober  di. t/m vr. 14.00 – 17.00 uur; za. 09.00 – 12.00 uur Dr. Ypeylaan 8, 9257 MR Noardburgum; tel. 0511 – 47 23 36  (openingstijden onder voorbehoud)

Kameleondorp, Terherne

In Terherne komen de Kameleonboeken van Hotze de Roos tot leven. Midden in het dorp staat een oude boerderij waarbinnen u de wereld van Hielke en Sietse Klinkhamer kunt beleven. Een deel van het dorp Lenten is er op ware grootte nagebouwd. Algemene inlichtingen tel. 0566 – 68 98 32

Aqua Zoo, Leeuwarden

De waterrijke dierenwereld van Aqua Zoo Friesland; wat een belevenis! Ontmoet zeeberen, zeehonden, pinguïns, wallabies, flamingo’s, dwergotters, ocelotten, bevers en pelikanen en kom oog in oog te staan met ringstaartmaki’s en rode vari’s op het lemureneiland. Open dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Tel. 0511 – 43 12 14. Het Aqua Zoo ligt tussen Leeuwarden en Hardegarijp. (openingstijden onder voorbehoud)

Kabouterland, Exloo

In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten. Voor de openingstijden zie de website. Tel. 0591 – 54 98 43

Hortus, Haren

Unieke thema- en landentuinen, oa: een historisch en botanisch nauwgezette replica van een chinese tuin uit de Ming-dynastie, een Keltische tuin en u kunt gezellig ’teaen’ in een Engelse tuin.
Van 1 maart tot 1 november is de Hortus dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur (openingstijden onder voorbehoud)
Kerklaan 34, Haren; tel. 050 – 537 00 53; www.hortusharen.nl

Nationaal Hunebedden Informatiecentrum, Borger

Borger wordt met recht de hunebedhoofdstad van Nederland genoemd. U vindt er het grootste hunebed van Nederland en de meeste hunebedden bijelkaar. Daarnaast kunt u terecht in het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum voor o.a. audio-visuele programma’s, hoorspelen en een speciale jeugdafdeling. Voor inlichtingen tel. 0599 – 23 63 74

Openluchtmuseum ’De Zeven Marken’, Schoonoord

In dit museum herleeft het verleden van Zuid-Oost Drenthe. U vindt er een plaggenhut, een Saksische boerderij, een tolhuis, een schooltje, een smederij en zelfs een gevangenis. Een speeltuin en een kinderboerderij maken het geheel compleet. Inlichtingen: 0591 – 38 15 79

Nationaal rijtuigmuseum, Leek

Een internationaal vermaarde verzameling van zo’n driehonderd rijtuigen. Het museum is gevestigd in een van de fraaiste Groninger ’Borgen’, Nienoord.
Landgoed Nienoord, Leek; tel. 0594 – 51 22 60.

Veenpark en museum ’t Aole Compas, Barger Compascuum

’t Aole Compas, Barger Compascuum Ten Oosten van Emmen ligt ’de Wereld van Ven’: 160 ha natuur, moerassen en dorpjes. Oude tijden herleven in het openluchtmuseum. Dagelijkse demonstratie turfstekenHet Veenpark is in 2014 weer geopend vanaf 4 April. Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur.

Familiepark Nienoord, Leek

In het seizoen geopend van 9.30 tot 17.30 uur en in het hoogseizoen tot 18.00 uur.
Familiepark Nienoord
Nienoord 10
9351 AC Leek

Zwemkasteel Nienoord, Leek

Spetterend waterplezier in één van de mooist gelegen zwembaden van Noord-Nederland.
Gedurende het hele jaar kunt u in ons zwembad genieten van verschillende activiteiten, attracties en evenementen.
Zwemkasteel Nienoord, Nienoord 12, 9351 AC Leek

Attraktiepark Sprookjeshof, Zuidlaren

Uitbeeldingen van beroemde sprookjes. Verder kinderboerderij, speeltuin en een rondvaart over het Zuidlaardermeer. Open van 10.00 – 18.00 uur. Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren; tel. 050 – 409 12 12  (openingstijden onder voorbehoud)

Tochten & Routes

Terpentocht

De ANWB heeft deze autoroute (ca. 135 km) zorgvuldig voor u samengesteld, zodat u een goed beeld krijgt van de wijze waarop men zich vroeger dankzij de terpen standhield. Het vertrekpunt is Leeuwarden en de tocht eindigt in het Lauwersmeergebied. U bezoekt o.a. de hoogste terp in Friesland in Hogebeintum (bij Holwerd). Inl.: ANWB en VVV te Leeuwarden.

Swalk-rûtes (zwerf-routes)

Deze tochten kunt u per fiets, kano en zelfs wandelend doen. U komt langs kleine Friese dorpen in vier gebieden: de zogenaamde Greidhoeke, De Grutte Lauwerskrite, Tusken Waad en Stêden, en De Súdwesthoeke. De routemogelijkheden zijn samengebracht in drie boekjes per gebied: één met fiets-, één met wandel-, en één met kanoroutes. Ze geven een beschrijving van dorpen, historie, natuur en landschap. Daarnaast vindt u informatie over verblijfs- accommodaties, fiets- en kano-verhuur, etc., zodat u zelf meerdaagse zwerftochten kunt samenstellen. Inl. VVV-Leeuwarden,

Molentochten

Drie hele speciale tochten langs de mooiste molens van Friesland, samengesteld door de Stichting ‘De Fryske Mole’. De tochten bestrijken respectievelijk: omgeving Dokkum (65 km), omgeving Leeuwarden (54 km) en omgeving Bolsward (55 km). Vele molens draaien nog, en dan kunt u goed zien, hoe het oude ambacht van molenaar in tijden van weleer werd uitgeoefend. Inl.: VVV-Leeuwarden (0900 – 2024060) en de Stichting: 058 – 266 17 26 (Dhr. Kramer)

Doe uw eigen Elfstedentocht!

Eeuwenoude steden en stadjes met historische monumenten, dromerige straten en grachten, waar u veel van de geschiedenis opnieuw kunt ervaren. Meer dan 70 musea en oudheidskamers brengen de historie tot leven. Het is leuk om uw eigen Elfstedentocht te doen. Wij helpen u alvast een beetje op weg.

Aldfaerserf-route

De titel van deze route betekent zoveel als “erfdeel van onze voorvaderen”, en loopt langs een aantal dorpen rond Makkum. In de dorpen Piaam, Ferwoude, Allingawier en Exmorra zijn een aantal unieke panden ingericht die laten zien hoe onze voorouders ruim 100 jaar geleden leefden. Aan deze tocht besteedt u in de regel een hele dag, en alles is bereikbaar per auto of fiets. Ook arrangementen voor groepen mogelijk. Inl.: VVV-Leeuwarden (0900 – 2024060) en Stichting ‘Aldfaers Erf’: 0515 – 23 16 31

Noord-Friese Winkeltjesroute

In deze route zijn de meest bijzondere winkeltjes van Noord Friesland opgenomen. Het betreft ateliers, brocante- en cadeauwinkels met een gezellige sfeer, waar je ook nog persoonlijk geholpen wordt. Bij de receptie is de route verkrijgbaar, achterop deze route vindt je een stempelkaart. Wanneer u de stempelkaart vol  heeft ontvangt u bij één van de winkeltjes een leuke attentie.

Drents Boomkroonpad, Borger

Wandelen van wortel naar boomkroon. Dat is mogelijk in het Drents Boomkroonpad in de boswachterij Gieten/Borger. Het Drents Boomkroonpad start in een worteltunnel van 23 meter lang. Via een wenteltrap klimt u naar het 125 meter lange pad door de boomtoppen. Al wandelend bereikt u de 22 meter hoge uitkijktoren. Dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur; in juli en aug. tot 19.00 uur Vanaf de weg Rolde/Borger neemt u de afslag Staatsbossen.

Onze partners:

Divers:

Autobedrijf Jeeninga
Reinders Rekreatie
Aspius Hengelsport
Bakkerij de Vries Oudega
Elzinga Garijp: Alles voor dier en tuin
De Vries Technisch Buro

Supermarkten:

Supermarkt Eernewoude
Plus in Burgum

Restaurants:

Eetcafé De Meerpaal
It Polderhus
Puur Prince
De Kok en de Walvis
Golden Wok Paleis Opeinde
Wester Bowling
De Pleats Burgum

Brochure

Brochure aanvragen

Vul het formulier in en ontvang de digitale brochure, u kunt deze ook via de post aanvragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.